Spraakwater - slim jeugdbeleid: werven en binden

1201
20 aug 2024

In Spraakwater spreekt iemand – van BN’ers tot politici en van sportvissers tot wetenschappers – zich uit over thema’s rond vis en sportvisserij. Deze maand zijn dat Remco Akkermans en Jasper Reimus, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van Hengelsportverenging Ons Genoegen uit Geertruidenberg.

Hengelsportvereniging Ons Genoegen uit Geertruidenberg biedt haar circa 2.600 leden een uitgebreid activiteiten-programma aan. Zo worden onder meer wedstrijden voor wit-, roof- en karpervissers georganiseerd, maar staan er ook karper-weekenden en speciale roofvisdagen op de rol. “Ook de jeugd – in de leeftijdscategorie van zes tot zeventien jaar – is een belangrijke doelgroep. Om die erbij te trekken zijn de instroomcursussen afgestemd op diverse leeftijdscategorieën en houden we ook rekening met de wensen van de huidige generatie jonge sportvissers”, zegt Akkermans.

Direct vissen

“De witviscursus behandelt de basis en is voor kinderen van zes tot negen jaar. De roofvis- en karpercursussen zijn gericht op kids van negen tot twaalf jaar en hebben als vertrekpunt dat de basis op orde is”, vervolgt de voorzitter. “We merkten, zeker bij de jongste cursisten, dat de praktijk ze geboeid houdt. Daarom vindt de witviscursus tegenwoordig volledig aan de waterkant plaats. De theorieavond in het clubgebouw is geschrapt. Met een-op-een begeleiding kun je de leerstof ook in de praktijk uitleggen en direct toepassen” licht hij het jeugdbeleid toe. Daarbij is het voor de kids belangrijk om direct met de neus in de boter te vallen. “Vis vangen staat voorop. Het formaat van de vangst is nog van ondergeschikt belang.”

Visveiligheid

De karper- en roofviscursus van Ons Genoegen starten wel met een PowerPoint-presentatie in het clubgebouw. “Negen- tot twaalfjarigen hebben hier meer geduld voor en de informatie blijft ook beter hangen. Uiteraard komen de vistechnische aspecten aan de orde, maar een verantwoorde omgang met en de veiligheid van de vis zijn voor ons belangrijker.” Die fundamentele lessen blijven ook goed hangen bij de jeugd. “Het is geweldig om voormalige deelnemers aan de cursussen aan de waterkant tegen te komen en te zien hoe serieus ze dit aspect van de sport nemen. Bijvoorbeeld hoe ze met een snoek omgaan. Deze nieuwe generatie heeft bijvoorbeeld standaard de juiste tangen en een onthaakmat bij de hand als ze met kunstaas vissen”, zegt Akkermans verheugd.

Nieuwe generatie 

Bij dit relaas knikt Jasper Reimus instemmend. Met zijn eenentwintig lentes behoort hij tot de groep nieuwe sportvissers waar de voorzitter van HSV Ons Genoegen het over heeft. “Ik weet nog goed dat ik hem op 11-jarige leeftijd zag binnenkomen”, zegt Akkermans terwijl hij op zijn smartphone wat foto’s van vroeger laat zien. “Ik kwam hier binnen voor de jeugdcursus roofvissen”, vertelt Reimus. “Mijn opa heeft me het vissen met de vaste hengel met de paplepel ingegoten. Maar op een gegeven moment ga je verder kijken en roofvissen leek me ook wel leuk. Na die cursus heb ik aan bijna alle jeugdactiviteiten van de vereniging deelgenomen.” Deze activiteiten vormden de basis voor hoe Reimus zijn hobby tegenwoordig beleeft en het leverde de vereniging ook nog wat op: hij is nu het jongste bestuurslid.

Ervaring opdoen

“Daar was ik in eerste instantie helemaal niet mee bezig. Als sportvisser lag de focus vooral op het vissen. Zo vis ik voornamelijk op karper, zowel statisch als struinend. In de winter ga ik met kunstaas achter de roofvis aan en daarnaast vis ik af en toe op zeelt – die komt in sommige van onze verenigingswateren veel voor.” In zijn ontwikkeling als sportvisser is de vereniging voor deze twintiger ook een belangrijke bron van informatie geweest – naast onder meer YouTube video’s. “Daar doe je contacten op en leer je mensen kennen met wie je op pad gaat. Het op weg helpen van andere sportvissers was voor mij een belangrijke motivatie om in het bestuur plaats te nemen. Daarbij focus ik mij op de jeugd, maar spring ik ook elders bij. Remco wilde me niet gelijk opzadelen met een functie zoals penningmeester, want dan haken jonge mensen af. Eerst maar eens een paar jaar freewheelen en ervaring opdoen”, zegt Reimus over zijn eerste stappen binnen de club.

Sjors sportief

Het bestuur van deze Noord-Brabantse hengelsportvereniging staat niet alleen open voor nieuwe aanwas, maar ook voor nieuwe middelen om leden binnen te hengelen. Zo nam Ons Genoegen deel aan het Sjors Sportief-programma. “Dit platform stelt sportaanbieders binnen een gemeente in staat om hun cursusaanbod middels een boekje bekend te maken bij kinderen tot circa twaalf jaar”, legt de voorzitter uit. “De meeste basisschoolkinderen ontvangen dit boekje ieder jaar, waarna ze samen met hun ouders zoeken naar leuke sportactiviteiten. Daarna kunnen de kinderen zich – via hun ouders – online inschrijven voor een eerste kennismaking met de vereniging.” Deelname aan Sjors Sportief was een schot in de roos. Reimus: “De aanmeldingen voor de jeugdcursussen kwamen in een stroomversnelling terecht. We ontvingen maar liefst 45 inschrijvingen voor één jeugdcursus.”

Behapbaar houden

“Dat aantal deelnemers was met slechts tien beschikbare begeleiders eigenlijk iets teveel van het goede”, blikt Akkermans lachend terug. Daarna werd besloten om een limiet van twintig deelnemers per cursus in te stellen. “Zo kunnen we het behapbaar houden en iedereen voldoende aandacht geven.” Zodra inschrijving weer mogelijk is, staat de telefoon van de voorzitter direct roodgloeiend. “Binnen een paar uur is circa 80 procent van de zestig beschikbare plekken volgeboekt en na een week zit alles vol.” Opvallend detail: een opvallend hoog percentage van de ouders blijkt zelf niet te vissen. “Het mooie is dat zij hun kinderen kennelijk wel graag zien vissen. Maar het betekent ook dat we die doelgroep voorheen heel lastig wisten te bereiken.”

Band voor het leven

Zodra de kids eenmaal via een cursus binnen zijn gekomen bij Ons Genoegen vormt het opbouwen van een band met hen de rode draad van het Geertruidenbergse jeugdbeleid. “Het is belangrijk om de jeugd bij de vereniging te betrekken en hen zo lang mogelijk aan boord te houden. Na de eerste kennismaking voor de jongste jeugd (tot twaalf jaar) bieden we daarom middels andere activiteiten een vervolg aan. Dat aanbod – met onder meer een karperkamp – is geschikt voor jongeren tot circa zeventien jaar. Daarna moeten ze hun eigen weg gaan”, legt de voorzitter uit. Maar ook dan scheiden de wegen vaak niet. “Zodra er hand- en spandiensten moeten worden verricht staan er inmiddels genoeg jonge vrijwilligers klaar die iets terug willen doen voor de vereniging. Daar zijn we erg blij mee.”

Word vrijwilliger

Zonder vrijwilligers kan geen vereniging bestaan! Vrijwilligers houden de hengelsportvereniging draaiend en zorgen met bijvoorbeeld vislessen en Samen VISsen uitjes voor dat andere de kans krijgen om te genieten van het vissen. Wil je hier aan bijdragen? Neem dan contact op met je hengelsportvereniging.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.